Hyper-V with External Switch and slow connection - part twoA long story to fix the issue related to the Slow connection after the creation of the external switch for Hyper-V.

A couple of days ago I started testing a new device - Zbook G8. A Very powerful device, oh, ah. Want it. 64GB of RAM. 11th of generation i9 processor… I will be able to do anything on that device that I want. But…

After the installation of the Hyper-V role and the creation of an external switch, I wasn’t able to work with an Internet connection. The connection was veeery poor. I remembered that I had already that issue. And was described here. But that doesn’t help anymore.

So I started looking for Google if anyone found a solution. I just found the information about how many people have this issue. The solution was easy - use an ethernet cable instead of a Wi-Fi connection if you want to work with Hyper-V.

Oh, no! I didn’t buy a laptop for using multiple cables!

So… I googled more… And more. Doing some magic stuff, commands, testing. Nothing.

Finally, I asked the Twitter that question:

Anyone faced issue with slow network connection after creation External Switch for new HP Devices and Windows 10 / 11?
Offload, RSC, update of drivers - nothing helps.
cc @gwblok #hp #zbook cc @HPSupport

— Jakub Piesik (@dzejzipl) June 14, 2022

And…

Magic guy, Josh Hipple - @joshuahipple - provided me information on how to fix that issue. But wait - I wasn’t able to fix that, because the driver was missing.

So I decided to start from the beginning. Remove all network devices, switches, etc.

And do the necessary steps:

  1. Create External Switch with Wi-Fi card:

Hyper-V with External Switch and slow connection - part two

  1. Go to the Device Manager and select the Microsoft Network Adapter Multiplexor Driver.

Hyper-V with External Switch and slow connection - part two

  1. Go to the Properties tab > Advanced > and find two settings named: Large Send Offload Version 2 for the IPv4 and IPv6. For both settings set up as disabled.

And it’s everything!

Looks similar to the previous post? Of course. Here just need to select a different driver instead of the Wi-Fi card.

Works perfectly!